FOTKY V TISKOVÉ KVALITĚ

Klíčení semen a microgreens

Fotografie pocházejí z archivu Ekodomova a jsou k dispozici. . V případě použití prosíme uvádět jako zdroj Ekodomov. Kvůli podrobnostem a případným dotazům nás neváhejte kontaktovat na pr@ekodomov.cz.

KLÍČ KE KLÍČENÍ

Hledáte novou jarní zálibu? Co kdybyste se letos vrhli na nakličování semen? Je to časově a finančně nenáročné zdravé hobby, kterému se dnes po světě věnuje velká komunita lidí bez ohledu na věk a náboženské nebo politické přesvědčení. Kolik nás klíčitelů vlastně je, zjistíte až ve chvíli, kdy se k nám připojíte!

Kateřina Hodková, která se v Ekodomově věnuje sekci ekonákup.cz, vzpomíná na svoje první pokusy: „S nakličováním jsem se poprvé setkala začátkem devadesátých let. Tenkrát jsem se pustila do experimentování“, vzpomíná. „Začínala jsem v tehdejších podmínkách, kdy byl na trhu velmi omezený výběr. V průběhu let jsem s tímto druhem pěstitelství získala dobrou osobní zkušenost. Hotové výhonky teď mám po ruce kdykoli chci oživit chleba s pomazánkou, přidávám je jako zelené zpestření do jídla, používám k přípravě salátů nebo jen k uzobávání. Nakličováním se mi otevřel prostor pro vlastní inovace, objevování a radost z nových chutí. Geniální jednoduchost mě nadchla tak, že jsem se o ni chtěla podělit s našimi zákazníky. Když jsem objevila produkty značky Zdravý den, rozhodla jsem se je zařadit do naší nabídky. Prodáváme teď všechno, co člověk potřebuje, aby mohl s nakličováním začít. K dispozici jsou dvě vynikající vyzkoušená nakličovadla, široký výběr semínek v biokvalitě i osvědčený průvodce nakličováním Domácí klíčky od Rity Galchusové…“, shrnuje Kateřina.

7 dobrých důvodů, proč se do toho pustit

1. Zjistíte, že máte skvělý námět k rozhovoru! Chleba s pomazánkou posypaný klíčky vnese do konverzace během pracovní svačiny čerstvá témata a příležitost ke sdílení.

2. „Klíčky chutnají jako jaro“, řekl kdysi syn velké odbornice na nakličování Rity Galchusové a měl pravdu. Klíčky jsou křupavé, čerstvé a zdravé. Mohou se stát součástí jakéhokoli nesladkého pokrmu, oživí chuť i barvu.

3. Nakličování semen je tak snadné, že ho (s vaší mírnou pomocí) zvládne i malé dítě. Stačí se vybavit klíčící nádobou, pořídit si základní literaturu a určitě uspějete hned napoprvé.

4. Nakličování je v pravém smyslu toho slova lokální. Doma vypěstujete, doma sníte. Nikam necestujete a klíčky také ne. Nepotřebujete ani pesticidy, ani herbicidy, jenom trochu vody a vzduchu. Celý proces je čistý, radostný.

5. Vypěstovat si vlastní klíčky je levnější, než si je koupit v obchodě. Klíčení je navíc od začátku do konce plně pod vaší kontrolou, takže máte záruku kvality a čerstvosti.

6. Péče o klíčky je časově a prostorově naprosto nenáročná. Semínka při klíčení nepotřebují světlo, takže nakličovadlo může „bydlet“ třeba přímo na kuchyňské lince, kde je budete mít stále na očích, abyste klíčky nezapomněli ráno a večer propláchnout.

7. Domácí klíčky jsou dostupné po celý rok, spící semínka můžete probudit, kdykoli je budete potřebovat. Jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, makroživin, chlorofylu, vitamínů skupiny B a C, minerálů (vápník, hořčík, železo a fosfor), obsahují aminokyseliny, které podporují imunitní systém a metabolizmus. Naklíčené luštěniny představují zásobárnu snadno stravitelných bílkovin. Nejnovější vědecké studie odhalují, že klíčky ze semínek brukvovité zeleniny v sobě ukrývají sulforafan, který má silné detoxikační a antioxidační účinky. Nejvyšší obsah sulforafanu mají výhonky již po 48 hodinách od prvního zalití vodou. Sulforafan snižuje riziko rakoviny prostaty, zabraňuje šíření metastáz, pomáhá chránit mozek a zrak a zmírňuje autistické projevy (GREGER, Michael, Jak nezemřít, 2017).´

MIKROZAHRÁDKA

A když už máte naklíčeno, můžete se pustit ještě dál. Co takhle nechat kromě klíčku vyklubat ze semínka i mrňavou rostlinku? Microgreens, jak se zeleným výhonkům říká, jsou – podobně jako klíčky – zásobárnou toho nejlepšího, co má rostlina k dispozici, aby mohla růst. Právě teď – v zimě, v předjaří a během karantény – mají tahle rostlinná miminka svoji hlavní sezónu. Zajímavé je, že i úplně malé rostlinky v sobě ukrývají základní vlastnosti dospělých jedinců – podobají se jim barvou, chutí i vůní. Přitom jsou křehké a šťavnaté.

AKCE ZELENÝ PARAPET

Pokud i u vás záhony na zahradě zasněžily, udělejte si zahrádku na okenním parapetu. Odborníci doporučují začít s nenáročnými semínky, k nimž patří řeřicha, rukola nebo hořčice. Abyste vypěstované výhonky mohli s klidem jíst, použijte semínka z vlastní sklizně nebo si objednejte semínka v biokvalitě. Stručný návod zní: Vysejte semínka na misku vyloženou navlhčenou vatou a na dva tři dny je zakryjte. Poté k nim pusťte dostatek světla a uvidíte, co se bude dít! Když půjde všechno podle plánu, do deseti dnů můžete sklízet.

Jak přesně na microgreens i jak naložit s úrodou radí Andrea Fürstler ve své knížce, kterou vydala Grada. Jmenuje se Výhonky a mikrozelenina a podtitul zní 70 prvotřídních superpotravin z vlastní kuchyňské zahrádky. Úrodu uplatníte ve čtyřiceti originálních receptech.

CHCETE S NÁMI BÝT V KONTAKTU? SLEDUJTE NÁŠ

Chcete vědět, co se děje u nás v Ekodomově?
Přihlaste se k odběru newsletteru!

Políčko je vyžadováno!